Ovista ja ikkunoista - Hämeenlinnan Teatteri 17.2.2020

Kolmisenkymmentä Kaurialan lukion opiskelijaa pääsi Hämeenlinnan Teatteriin seuraamaan näytelmän Ovista ja ikkunoista pääharjoitusta maanantaina 17.2.2020.

Teatterin verkkosivuilla kerrotaan näytelmästä näin: 
Kuva Hämeenlinnan Teatterin verkkosivulta
Ovista ja ikkunoista on absurdi komedia rahan maagisesta voimasta. Aivan tavallisena päivänä aivan tavallinen pariskunta, nukutuslääkäri Bruno ja alakoulun rehtori Laurence löytävät kotinsa pöydältä sadan euron setelin, jonka alkuperä on heille tuntematon. Tästä käynnistyy tapahtumaketju, jonka myötä kepeä päiväuni alkaa saada surrealistisen painajaisen sävyjä. 

Ranskalaisen Sébastien Thiéryn moderni komedia tekee kunniaa Molièren ja Beckettin perinnölle kuvaamalla oivaltavasti ahneuteen ja vainoharhaan sairastuneen ihmisen hillittömyyttä.

Näytelmän ohjaaja on Samuli Reunanen. Rooleissa ovat Johannes Korpijaakko, Sinikka Salminen, Birgitta Putkonen ja Lasse Sandberg.

Opiskelijoiden huomioita ja kommentteja:

Näytelmä kertoo pariskunnasta, jonka kotoa alkaa löytymään rahaa, jonka alkuperä on mysteeri. Näytelmän aihe on rahan vaikutus ihmisen mieleen.

Näytelmästä jäi erityisesti mieleen sen sanoma ihmismielen ahneudesta, miten raha voi sokaista ihmisen ja tehdä hänestä tunteettoman.

Näytelmä oli rytmiltään sopivan nopeatempoinen. Aika tuntui kuluvan hyvin nopeasti ja näytelmässä tapahtui koko ajan mielenkiintoisia asioita. Näytelmä ei silti tuntunut liian nopeatempoiselle, sillä aina jotakin tiettyä asiaa pureskeltiin riittävän kauan. 

Kokonaisuutena näytelmä oli hyvä ja kiinnostava, mutta se oli todella hämmentävä, yllättävä ja traaginen. Varsinkin loppukohtaus, joka oli yllättävä ja odottamaton, toi näytelmään hämmennystä. Näytelmässä oli paljon kohtauksia, joissa pariskunta riiteli. Nämä kohtaukset olivat välillä liian pitkiä. Näyttelijät kuitenkin esittivät kaiken aidosti, joka toi näytelmää aitoutta. Rahan lisääntyminen ja rahan tulemisen syyn etsimistä oli kiinnostava seurata. Näytelmässä oli myös hauskoja kohtia, jotka naurattivat.

Näytelmä eteni hyvään tahtiin. Se oli täynnä yllättäviä käänteitä eikä siinä ollut tylsiä kohtiaNäyttelijät eläytyivät hyvin rooleihinsa ja heidän tunteistaan sekä ajatuksistaan sai hyvin kiinni. Heidän tilankäyttönsä oli sujuvaa sekä hyvin suunniteltua.

Kaikki roolisuoritukset olivat hyviä. Lauran ja Brunon roolisuorituksissa erityisen hyvää olivat äänenkäyttö ja eläytyminen vaihteleviin tunteisiin. Teresan roolisuorituksessa parasta oli hänen puhetyylinsä. Mr. Drackin suorituksessa hyvää oli hänen olemuksensa, joka toi hyytävän tunteen katsojille.

Kokonaisuutena näytelmä oli hauska, jännittävä, ajatuksia herättävä ja hyvin toteutettu. Mielenkiinto säilyi koko näytelmän ajan. Arvostimme näyttelijöiden eläytymistä rooleihinsa. Äänitehosteet ja näyttelijöiden tilankäyttö vetivät katsojan mukaan entistä paremmin näytelmän maailmaan.

Kokonaisuutena näytelmä oli hämmentävä, sillä siinä oli niin paljon symboliikkaa. Näytelmässä arvostamme näyttelijöiden suorituksia esimerkiksi ilmeitä ja äänenkäyttöä. Myös näyttämölle heijastetut videot lisäsivät hyvin tunnelmaa.

Rytmi oli nopea, sillä koko ajan tapahtui jotakin, näytelmä ei missään vaiheessa jumittanut paikallaan.
Esityksen rytmi oli todella nopeatempoinen. Koko ajan sai seurata mitä tapahtuu.


Näytelmässä käytettiin paljon tehokeinoja. Yhdessä kohtauksessa oli mukana mm. kirves ja pistooli. Äänitehosteet osuivat aina juuri kohdalleen.

Näytelmän loputtua tunteemme olivat sekavat. Mietimme, miksi loppu oli kirjoitettu niin traagiseksi. Esitys oli jotenkin "vinksahtanut". Kokonaisuudessaan tämä fiktiivinen näytelmä oli loppua lukuun ottamatta todella hyvä. Loppu oli liian outo. Mielestämme näytelmässä oli saatu kuvastettua pariskunnan mielen liikkeitä. Puhetyyli heidän välillään oli kettuilevaa.

Näytelmä on satiiri eli se ottaa kantaa ihmisen ja yhteiskunnan epäkohtiin, mikä on tässä tapauksessa raha.

Näytelmä kertoo, miten raha manipuloi ihmismieltä sekä tahtoa.


Rahan merkitys ei lopulta ole yhtä suuri kuin läheisten ihmisten. Rahan runsaus aiheuttaa näytelmän toiselle päähenkilölle lopulta sokeuden nähdä tämä läheisten tärkeys.

Näytelmä kertoo, miten suuri merkitys rahalla on ihmisille ja miten se vaikuttaa ihmisiin sekä heidän väleihinsä. Näytelmän teema on ahneus ja kateus.

Teema on rahanahneus. Se kertoo, kuinka tärkeää osaa raha pyörittää ihmisten elämästä ja kuinka paljon sitä koko ajan ajatellaan.


Näytelmä pisti ajattelemaan, mikä rahan todellinen merkitys on ja miten paljon raha voi muuttaa ihmistä.

Näytelmässä otettiin vahvasti kantaa poliittisesti. Näytelmässä käsiteltiin mm. tasa-arvoa. Näytelmä opettaa rahan käytöstä. Ennen rahan tulemista Bruno ja Laura olivat melko säästäväisiä, mutta sitten kun rahaa oli, tuli heistä “hulluja”.

Roolisuoritukset olivat todella hyviä ja ammattitaitoisia. Näyttelijät tekivät kaikkensa roolisuorituksensa eteen. Erilaiset voimakkaat tunnetilat ja niiden ilmentäminen oli toteutettu todella hyvin näyttelijöiden osalta. 

Lavastus, äänitehosteet ja puvustus palvelivat todella hyvin näytelmän päämäärää. Esimerkiksi punaisen värin määrän lisääntyminen loppua kohden loi tietynlaista ahdistavaa ja uhkaavaa tunnelmaa. 


Näytelmä nostaa esille sen tosiasian, miten jokin asia voi muuttaa aivan täysin tavallistenkin ihmisten mielentilaa. Näytelmä käsittelee mm. maallisten varojen merkitystä elämässä sekä elämän tarkoitusta. 
Näytelmä sai pohtimaan, mikä on elämässä loppujen lopuksi tärkeää ja merkityksellistä. 

Näytelmä oli kokonaisuudessaan hyvin onnistunut, varsinkin tunnelman luomisessa. Lavastuksen ja värimaailman asteittaisen muutoksen kautta tunnelmasta oli saatu luotua hyvin merkittävä. Lopun ahdistavuus ja pelottavuus nousi esille punaisen värin kautta. Lisäksi musiikki ja kohtausten välissä olleet videot toivat karmivuutta näytelmään. 

Ryhmätyönä näitä huomioita ja kommentteja kirjoittivat Hanna, Elsa, Susa, Sara, Anni, Emilia, Hilda, Julia, Tommi, Pinja, Venla, Sofia, Veeti, Mira, Valtteri, Anni, Nuutti, Milla, Venla, Eevertti, Mia, Tove ja Ronja.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aivastus Eräs Teatterissa 12.2.2020

Bajadeeri - lumoava baletti Oopperatalossa 25.1.2020